perjantai 17. lokakuuta 2014

Kaupunkisukat: Lontoo

Aikaa on ajatella, suunnitella ja opetella. Olen ehkä maininnut, etten pidä kirjoneulomisesta, mutta jotain haastettakin pitää sohvalla makoiluun saada. Haastoin itseni ja päätin opetella yksinkertaista kirjoneuletta, jotta kädenjälki tasaantuisi ja harjaantuisin hieman. Olen ollut todella kateellinen ihmisille, jotka tuosta noin vain neulovat kuvioita eri langoilla.

Aiheen sukkiin sain ystävältäni, jonka pyynnöstä suunnittelin Doctor Whon Tardis -sukkia. Sellaiset olisin neulonutkin, mutta sopivan väristä lankaa ei tupannut löytymään. Tardis vei muistoni viime syksyyn ja häämatkaamme Lontoossa. Olen joskus menettänyt palan sydäntäni Sveitsiin, myös Lontoo on paikka, jonne haluan palata. Mietin, mikä erityinen asia minulla on jäänyt Lontoosta mieleeni. Ensimmäisenä ajatuksiini tuli punainen väri: bussit, kuningattaren vartiosotilaat, "roskapöntöt" (=postilaatikot), puhelinkopit... Puhelinkopit! Ja siitä se ajatus sitten lähti.

Neuloin sukat 100% jätelangoista eli sain taas hieman tuhottua kertymään päässyttä lankavarastoani. Ovat 7 veljestä, kuten arvasittekin varmaan. Silmukoita loin 12/puikko (ja jännitin, mahtuvatko ne kirjoneuleen jälkeen laisinkaan jalkaan). Kuvion piirsin malliksi, jotta minun olisi helpompi lähteä neulontatyötäni edistämään.

Vasemmalla itse sukka, oikealla teksti

Meinasin ensin tehdä pelkän puna-valkoisen ruudukon, mutta se tuskin olisi luonut mielleyhtymää englantilaiseen puhelinkoppiin. Siksipä tahdoin ehdottomasti saada mukaan tekstin "Telephone". Suunnittelin sukan kiertävän tekstin, sillä yhdelle puikolle kuvio ei olisi mahtunut (ajatuksissani yksi puikko on yksi puhjelinkopin sivu).

Tältä teksti näyttää sukan eri puolilla. Tuo mielestäni "ryhtiä".

Neuloin puhelinkoppiin 8 ikkunariviä, sillä laskin netistä löytämistäni kuvista näitä niin monta olevan. Ikkunat tein valkoisella ja piirrustukseni ohjeesta poiketen oikeilla silmukoilla. Nurjaa en sitten osannutkaan kirjoneuloa!

Varsi

Ikkunoiden päätyttyä neuloin 4 kerrosta oikein punaisella ja kavensin viidennellä kerroksella jokaiselta puikolta tasaisesti kaksi silmukkaa (= 10/puikko). Tähän perään vielä punaisen "tasoituskerroksen" ja vaihdoin värin mustaan. Mustalla kerroksella aloitin kantapään teon normaalin sukkaohjeen mukaisesti. Terässä on 40 kerrosta ja sädekavennus. Tahdoin tehdä mustan jalkaterän, sillä ajattelin sen tuovan puhelinkopin paremmin esille ja näyttävän kuin se seisoisi maassa.

Valmis sukka

Valmis sukka ylitti odotukseni, vaikka aikaa parin neulomiseen "tuhlaantui" tuplasti normaaliin sukkapariin verrattuna. Kuvassa sukka ei pääse oikeuksiinsa, mutta jalassa ainakin omasta mielestäni näytti oikein mukavalta. Kunhan puolisoni kotiutuu töistä laitan hänet kuvaamaan sukkia jalassani.

Koukutuin "kaupunkisukka"-aiheeseen niin, että seuraavan sukkaparin aihe on jo piirretty paperille. Jatkoa siis piisaa.

Ohjettani saa käyttää, mutta toivoisin, että kunnioittaisit työtäni ja tarvittaessa esimerkiksi linkittäisit blogisivuni julkaisuusi. Kiitos!

Edit:

Tältä villasukat näyttävät jalassa. Nyt pakkaan ne "synnärikassiin" odottamaan sitä päivää, jolloin saan ne käyttöön.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti