torstai 30. lokakuuta 2014

Doctor Whon Tardis -sukat

Kuva lainattu osoitteesta http://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/s--MmmcB9vo--/837363356952615747.jpg
Tiedäthän Tardiksen? Miksipä et tietäisi? Minäkin tiedän hänet nyt. Olen parin viikon ajan tehnyt läheistä tuttavuutta hänen kanssaan. Ensiksi etsin oikean väristä lankaa, ystäväni etsi lankaa myös. Seuraavana suunnittelin mallia uudestaan ja uudestaan, purin ja neuloin uudestaan ja uudestaan... ja nyt ne ovat kai valmiit.

En muista, milloin sukkien teko olisi ollut näin hankalaa. Sukkien saaja, nörtiksi itseään tituleeraava ystäväni oli hyvin tarkka väristä. Yritin kysellä mallin luomisessa häneltä ohjeita, mutta mallin ja sukan toteutus jäi minulle. Koska tiesin ystäväni olevan tarkka, oma perfektionistini nosti päätään ja aloitti "ongelmat". Tästä syystä en ole vieläkään tyytyväinen lopputulokseen.

Mikä sitten tuotti ongelmia? Sukan varren kuviointi. Tahdoin tehdä kuviot koholle, kuten oikeassakin Tardiksessa seinä on. Sukasta tuli ensin liian leveä, jouduin purkamaan ja kaventamaan. Seuraavana suunnittelemani helmineule-koho ei tullut tarpeeksi tasaisesti esille, joten jouduin jälleen purkamaan. Viimeisessä, ja tällä erää lopullisessa, versiossa neuloin kohot oikealla ja "painaumat" nurjalla. Pystysuunnassa kohot näkyvätkin hyvin, mutta vaakasuunta minua vieläkin ärsyttää. Kunhan keksin ratkaisun, neulon vaikkapa uudet sukat.

Ohje

Luo tummansinisellä 12/s puikolleen 7 veljestä -langasta. Neulo 2o 1n-resoria 8 kerrosta. Neulo yksi sileö kerros ja vaihda mustaan. Neulo mustalla yksi kerros sileää ja jatka piirroksen mukaan seuraavat 5 kerrosta vuorotellen valkoisella ja mustalla. Neulo tämän jälkeen vielä yksi kerros mustalla sileää ja päättele musta.

Piirros tekstiosaan


Vaihda tummansiniseen ja neulo 2 kerrosta sileää ennen ikkunaruudukon aloitusta. Ikkunoita mahtuu kaksi puikolleen, joten neulo ne oikeilla silmukoilla *sininen+4valkoista+sininen* toistettuna 8 kertaa kerroksellaan ja yhteensä 6 kerroksen ajan.

Tämän jälkeen alamme kaventaa. Neulo yksi sileä kerros sinisellä, kavenna seuraavalla kerroksella joka puikolta 1s neulomalla oikein yhteen. Neulo välikerros ja tämän jälkeen vielä yksi kavennuskerros. Puikollaan pitäisi olla nyt 10 silmukkaa. (Itse kavensin ensimmäisellä kerralla puikon kaksi viimeistä ja toisella kerralla keskimmäiset silmukat.)



Kun tämä on tehty alkaa kuviointi yhdellä värillä. Neulo *1o, 3n, 1o* ja toista tämä 8 kertaa kerroksellaan. Ikkunaruutujen tavoin näitä tulee tehdä yhteensä 6 kerrosta. Tämän jälkeen neulotaan 3 kerrosta sileää ja aloitetaan uusi kuviointi. Kuviointeja tehdään yhteensä kolme kertaa. Kun kolmas kuviointi on valmis, neulo 6 kerrosta sileää ja aloita normaalisti kantapää.

Sukka jatkuu tästä eteenpäin normaalin villasukan tavoin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti