sunnuntai 3. heinäkuuta 2016

Ampujan lapaset

Mieheni harrastaa metsästystä ja se, jos mikä, on pitkälti välineurheilua. Pitää olla aseet, puvut, reput, koirat, teltat, naamioverkot, asekaapit, panokset, panosvyöt, huomiotuotteet, lämpökerrastot... ja ampujan lapaset. Ne siis tipahtivat puikoiltani tilaustyönä.


Rakkaudella valitsin langaksi lämpimintä (ainakin omasta mielestäni), mitä löysin. Se on sekoitetta alpakasta, merinosta ja nylonista. Värikin sopi maastonvihreydellään. Kerässä on 50 g lankaa ja hinta n. 7 euroa/kerä. Ei siis kovin hintavaakaan. Ostin kaksi kerää, sillä yksi ei olisi riittänyt. Suosituspuikot ovat 3,5. Lanka oli kaikin puolin ihanaa neuloa. Pehmeää, ilmavaa ja puikoilla hyvin kulkevaa.

Ampujan lapaset eivät ole normaalit. Liipasinkäden lapaseen neulotaan etusormi ampumista helpottamiseksi. Toinen lapanen on normaali lapanen.


Mitään valmista ohjetta minulla ei ollut. Tiesin mieheni haluavan lapasten olevan tyköistuvat, jotta sopivat isompien rukkasten alle. Kovalla pakkasella on kovin inhottava huitaista rukkanen pois kädestä ja ottaa paljaalla kädellä kiinni jääkylmästä aseesta. Ensi talvena kädessä on tyköistuva lapanen suojaamassa ja lämmittämässä kättä.


Ohje oikean käden ampujan lapaseen

Loin 12s/puikko ja neuloin pitkähkön resorin (40 kerrosta). Resorin jälkeen aloitin peukalokiilan teon. Peukalokiilaan tuli 12 silmukkaa apulangalle.

Kun lapanen oli etusormen alussa menossa, jaoin puikon kahteen osaan. Otin etusormea varten III puikon lopusta ja IV puikon alusta 8 silmukkaa (yht. 16 silmukkaa) talteen apulangalle ja jatkoin loppusilmukoilla lapasen neulomista normaalisti.

Kun keski-, nimetön- ja pikkusormien osan pituus oli sopiva, kavensin hieman toispuoleisesti. Aloitin I ja II puikoilla kärkikavennuksen pari kerrosta aikaisemmin saadakseni lapaseen sormia seuraavan muodon.

Etusormea varten otin jätetyt 16 silmukkaa puikoille ja estääkseni etu- ja keskisormien väliin tulevan reiän, poimin lisäksi 4 silmukkaa jo neulotusta reunaosasta. Parin kerroksen jälkeen kavensin silmukkamäärän takaisin 16 silmukkaan ja neuloin niin kauan, että etusormi oli sopivan mittainen.

Lopuksi poimin peukalokiilan 12 silmukkaa + 4 lisäsilmukkaa peukaloaukon reunasta. Neuloin näillä 16 silmukalla, kunnes peukalo oli valmis.

Vasemman käden ampujanlapanen tehdään samalla tavoin, mutta toki peilikuvaksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti