tiistai 31. tammikuuta 2017

Kotini-sukat

Tiedän paikan armahan,
rauhallisen, ihanan,
joss’ on olo onnekas,
elo tyyni, suojakas. --


Taidan elää Suomi 100 vuotta -teemaa elämässäni. Tai siltä ainakin tuntuu. Joka puolella törmään aiheauleeseen, eikä siinä mitään, on todellakin syytä juhlaan. Nyt olen itsekin ottanut ensimmäisen askeleen juhlavuoteen Kotini-sukkien muodossa.Kotini-sukat ovat yhdistelmä omaa mielikuvitusta ja eri neulohjeita. Nimensä ne ovat saaneet Kotini-kappaleesta, joka jostain syystä soi päässäni sukkia neuloessa. 


Sukat ovat Nalle-langasta. Loin 15 s/puikko, sillä mökkikuvio on 15 jaollinen. Resoriksi tein perinteistä valepalmikkoa. Aloitin kuvioneuleen resorin jälkeen ja kuvioneuleen jälkeen tein pienen resorin, jonka aikana kavensin yhden silmukan puikoltaan (jäljellä 14s/puikko). Opettelin sukkaan uutta, tein tiimalasikantapään Kodin kuvalehden ohjeella. Kantapää oli mielestäni helppo tehdä ja se istui sukkaan (sekä jalkaan) hyvin. Kantapään jälkeen neuloin pari välikerrosta ja muokkasin valmiin ohjeen pohjalta sydänkuvioinnin, jonka jälkeen kavensin kultakin puikolta 2s (jää 12s/puikko). Kun teräosa oli sopivan mittainen, tein kärkikavennukseksi leveän nauhakavennuksen. Viimeistelin sukat varteen pujotetuilla silkkinauhoilla.


Sukan varren Mökki-kuvion ohje: Suuri Käsityölehti 11/2016 s. 58.
Teräosan sydänkuvion alkuperäinen malli: Novitan Sukkalehti 2015, s. 13.

Sukkaa tehdessäni harjoittelin toisenkin uuden asian. Opettelin neuloessa päättelemään mukaan otetut ja työstä poistuvat langat. Ohjevinkin sain Garnstudion videosta ja sitä muokaten löysin itselleni sopivan version. Helppoa, kun enää tarvitsee päätellä ainoastaan aloitus- ja lopetuslanka.
Ja vielä takaisin ajatuksiini sukan suhteen. Valitsin kuviot nähtyäni Mökki-kuvion valmiissa sukissa Facebookin neuleryhmässä erään neulojan tekemänä. Olin nähnyt sinisenkirjavaa Nalle Taikaa kaupassa ja tiesin tasan, kuinka toteuttaisin kuvion. Ajattelin ensin valita sinisen langan kaveriksi valkoista, mutta jokin ei vain täsmännyt. Vaalea beige sopi ajatuksissani sukkiin paremmin. Ja näin saivat alkunsa Kotini-sukat, jotka päätyvät anopilleni syntymäpäivälahjaksi.Sepä kotikulta on,
koti kallis, verraton.
Eipä paikkaa olekaan
kodin vertaa ollenkaan.


-Konstantin Raitio-2 kommenttia:

 1. Hei
  Oletko itse suunnitellut tämän mökkikuvan ? Hieno se on! Facebookis on ollut kauhea metelistä tästä ohje kuvasta, koska Pinterestistä se löytyy...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, en ole suunnitellut itse
   Sukan varren Mökki-kuvion ohje: Suuri Käsityölehti 11/2016 s. 58.
   Teräosan sydänkuvion alkuperäinen malli: Novitan Sukkalehti 2015, s. 13.
   Tämä tieto löytyy myös blogitekstistä.

   Poista