perjantai 8. tammikuuta 2016

Elämäni ensimmäiset junasukat

Tyttäreni sai joululahjaksi junasukat. Olen nähnyt niitä aikaisemminkin, mutta en ollut koskaan neulonut sellaisia tai käyttänyt niitä itselläni tai lapsellani. Kuten arvata saattaa, vuosikkaan menossa sukat irtoavat helposti. Toisin kävi junasukkien kanssa. Niin hyvät ne olivat, että piti alkaa neuloa toista paria käyttöön. Sukkien varsi on napakka, mutta joustaa ja myötäilee lapsen jalkaa. Ne eivät valu normaalien sukkien tavoin.

Tiedätkö muuten, mistä junasukat ovat saaneet nimensä? Itse kuvittelin, että sukan "makkarainen" muoto muistuttaisi junan vaunuja korkeuseroineen tai jotain sinne päin. Tällaisen selityksen löysin kuitenkin sattumalta Facebookin junasukat 75 v. -ryhmästä, kun googletin junasukkia. Kuulostaa järkevältä.
Terttu Latvalan äiti Kerttu Latvala oli matkalla 2 kk ikäisen tyttövauvansa Tuulan kanssa sotaa pakoon alkuvuodesta 1940. Junamatka Vaasasta keskeytyi, kun rata oli poikki pommitusten takia. Junassa oli heitä vastapäätä istunut eläkkeellä oleva käsityönopettaja, jolle tuli sääli pientä vauvaa ilman tossuja. Niinpä hän oli purkanut valkoista, käsin neulottua villatakkiaan ja neulonut langasta sukat radan korjaustöiden aikana.
Tyttäreni sukat eivät ole lähtöisin villapaidasta, mutta "jämälangoista" kylläkin. Ja tällaiset niistä tuli.


Ohje: Luo tarvitsemasi määrä silmukoita puikoille haluamallasi langalla. Itse käytin 7 veljestä -lankaa, sukka sopii vajaa 12cm pitkään jalkaterään. Sukan koko ja lanka vaikuttavat toki jälleen kerran siihen, paljonko silmukoita luodaan. Sukalle sillä ei ole merkitystä.

Luo 10s/puikko
Aloita neulominen 2o 2n -joustinneuleella. Itse neuloin 12 kerrosta.
*Neulo tämän jälkeen 4 kerrosta aina nurin.
Neulo seuraavat 4 kerrosta aina oikein.
Ja jälleen 4 kerrosta aina nurin.
Neulo jälleen resoria. Itse neuloin 8 kerrosta.*
Toista *-* ja neulo jälleen resoria. Jatka tätä niin kauan, kuin sukan varsi on sopivan mittainen.
Tee kantapää.
Heti kantapään tehtyäsi neulo II ja III puikoilla aina nurjaa 4 ja I ja IV puikoilla aina oikeaa 4 kerroksen ajan, neulo tämän jälkeen aina oikeaa 4 kerrosta ja jälleen aina nurjaa väliin, kuten edellä.
Kun sukan terä on sopivan mittainen (minulla 20 kerrosa), tee kärkikavennus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti