torstai 26. toukokuuta 2016

Oranssit pitsiset pakkopullasukat

Pitsineuloosi pitää vallassaan. Pirkan sivuilta löytyy ihania ohjeita, niin myös näiden sukkien ohje. Sukasta tulee hieman piirakkasukkamainen, mutta enemmän pitsineuleinen. Alun into testata uutta mallia alkoi muuttua ensimmäisen sukan kantapäässä pakkopullaksi. Ohje ei sykähdyttänyt. Mielestäni neulomisen täytyy olla mukavaa ja luistaa kuin itsestään.

Pakkopullasukat

Miksi sukkaohje sitten tökki? Pidän neulemalleista, joissa toistuu jonkinlainen kaava ja joissa valmistuva kuvio on selkeämpi. Nämä sukat olivat neulottaessa jotenkin yhtä mössöä. En vain tykännyt. Testattu on, tuskin heti tulen neulomaan uusia. Nämä sukat päätyvät lahjaksi.


Lankana käytin Ryhmä Hau -sukista ylijäänyttä Ville-sukkalankaa. Neuloin 3,5 puikoilla. Sukissa on 48 silmukkaa (13+11+10+14).

Ohje sukkiin yksinkertaistettuna on tämä: Neulo 4 kerrosta 1o1n resoria ja aloita II ja III puikoilla kuvan mukainen kuvio. Neulo I ja IV puikoilla 1o1n-resoria.


Kuva lainattu Pirkan sivuilta

Kun varsi on sopiva, siirrä I puikolta yksi silmukka II puikolle odottamaan ja IV puikolta 2 silmukkaa III puikolle odottamaan. Näin sinulla on 12s/puikko kantapäätä varten. Tee kantapää normaalisti. Kun olet poiminut silmukat sukan terää varten, siirrä odottamaan jätetyt silmukat takaisin alkuperäisille puikoilleen. Jatka II ja III puikoilla kuviota ja I ja IV puikoilla sileää neuletta.

Tein kärkikavennuksen eritavoin kuin ohjeessa oli mainittu. Halusin, että kuvio jatkuu hieman pidempään. Niinpä siirrä ensin silmukoita kuten ennen kantapäätä, jokaisella puikolla on tällöin 12 silmukkaa. Jatka kuvion neulomista II ja III puikoilla, mutta älä ota kuvion sisimpiä langankiertoja (tällöin kavennat kaksi silmukkaa, mutta korvaat vain yhden). Kavenna I puikon kaksi viimeistä silmukkaa ylivetokavennuksena ja IV puikon kaksi ensimmäistä neulo yhteen. Kavenna I ja IV puikoilla vain joka toinen kerros kuvion aikana (kavenna samalla kerroksella kuin kuviossa ja neulo välikerros kuvion kanssa samanaikaisesti).

Ehkä hieman epäselvä, mutta idea tulenee selville kavennuskuviossa.

Kun olet päässyt kuviokerran loppuun, kavennetaan jokaisella kerroksella neuloen I ja III kerroksien lopussa ylivetokavennuksen ja II ja IV puikkojen alussa 2 oikein yhteen. Kun sinulla on jäljellä 8 silmukkaa, päättele työ.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti