tiistai 3. helmikuuta 2015

Tankokenkävillasukat tuunattuina sopiviksi

Tyttäreni sai vihdoin tankokengät ja äiti pääsi neulomaan sukkia uusiksi. Ohje, jonka mukaan aikaisemmat sukat neuloin, oli ilmeisesti tehty toisenlaisille kengille.. tai tämä äiti on tulkinnut ohjeen väärin.

Nyt olen kuitenkin tuunannut sukkia uudestaan. Purin teräosan kantalappuun asti. Uudessa mallissa kantapää neulotaan normaalisti. Kantapään jälkeen poimitaan teräosan silmukat ja neuloin ensimmäisen kerroksen normaalisti. Seuraavan kerroksen jälkeen aloin neuloa kärkiosaa tasona. Kun terä on sopivan mittainen, vaihdoin takaisin neljälle puikolle ja tein kavennukset. Ei siis hankalaa laisinkaan.

Kuvina vielä sama.
Sivulta sukka näyttää täysin normaalilta

Kantapään jälkeen pohjassa on kuitenkin "halkio"

Kas näin. Tasona neulottua teräosaa

Ja näin se istuu tankokengän päälle. Tangon ja kengän kiinnitysosa pohjassa.

Valmis sukka

Kokonainen ohje sukkiin (Sopii Comfoot blue -kenkiin, kengän pohja 9cm)

Lankana Novitan Nalle.

Luo 12s/puikko. Neulo joustinneuletta n. 10cm. Neulo vahvistettu kantapää normaalisti. Poimi kantalapun silmukat ja neulo ensimmäinen terän kerros. Tähän asti sukkaa on neulottu kuten mitä tahansa sukkaa. 
Aloita neulominen tasona. Kerroksen vaihtumiskohta edelleen I ja IV puikkojen välissä (eli kun pääset IV puikon loppuun, käännät työn ja neulot nurjalla takaisin I puikon alkuun). Tee neuloessasi kiilakavennukset I puikon lopussa ja IV puikon alussa, kuten normaalissakin villasukassa tekisit. Kun olet neulonut kantapäästä laskettuna n. 7cm (minulla 24 kerrosta), jatka neuletta suljettuna neuleena. Neulo kaksi kerrosta. Aloita kärkikavennus. Itse olen käyttänyt leveää nauhakavennusta. Sukka on valmis. Sukan mitta kantapäästä varpaisiin on n. 11 cm (eli pari senttiä enemmän kuin kengän pohjan mitta).

Tankokenkä sukkia neulottaessa "suuri/leveä" koko tehdään silmukkamäärällä. Teräosan pituuteen vaikuttaa puolestaan kengän ulkomitta. Sukan teräosasta ei siis tarvitse tehdä ylimalkaisen pitkää, kun huolehtii, että silmukoita on riittävästi sukan leveyteen.

2 kommenttia:

  1. Olisi tällaisissa ohjeissa tärkeää kertoa myös mm. terän pituus, sillä kaikilla ei ole käytettävissä jalkaa johon tuollaista voisi sovittaa. Kirjoittaisitko koko ohjeen auki, sillä lienee aika selvää että kyseessä on hieman vastasyntyneen sukkaa isompi koko?

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi. Olen nyt yrittänyt muokata ohjetta sellaiseksi, että sitä seuraamalla pystyisi tekemään sukat. On hyvä selvittää, minkäkokoinen kenkä on. Omalla tyttärelläni ensimmäinen kenkä oli kokoa 9 cm. Ja nyt (ikää tyttärellä 2vuotta) kengän koko on 14 cm.

    VastaaPoista