torstai 22. tammikuuta 2015

Tankokenkävillasukat

Odotusaikana pähkäilin paljon, minkälaiset sukat lapsellemme neulon. Saimme jo raskausaikana tietää lapsellamme olevan kampurajalat. Jalat itsessään eivät tuo haastetta, samanlaiset sukathan jalkoihin kuin jalkoihin laitetaan, ongelmaksi muodostui kuitenkin jalkojen pitäminen lämpimänä erityisten tankokenkien alla. Tankokenkien sisään laitettavan sukan kun tulee olla saumaton, ohut, kuvioton, jarruton... todella hankalia löytää! Ja villasukka ei ole oikein toimiva tuolloin. Itse en ainakaan osaisi neuloa niin tyköistuvia sukkia.

Facebookista on joskus hyötyäkin. Kampurajalkaisten ryhmästä löysin ohjeen, jota olin kaivannut. Sukat tankokenkiin. Sukat ovat siitä spesiaalit, että ne laitetaan kenkien päälle. Ensimmäiset ovat nyt valmiit. Tahdonkin kiittää sitä ihanaa isoäitiä, joka sukan oli suunnitellut ja ohjetta kirjoittanut. Kaikki kunnia sukista sinulle.

Koska ohjetta jaetaan sivulla avoimesti, uskaltaudun kirjoittamaan sen nyt tähän ylös.

Itse käytin Nalle-lankaa. Loin 12s/puikko ja neuloin vartta joustinneuleella n. 10cm. Varren jälkeen aloitetaan kantapään teko normaalisti. Kun kantalappu on neulottu, ei sitä kavennetta vaan silmukat päätellään. Jätin kuitenkin kantalapun molemmista reunoista päättelemättä 2s, jotta neuleen yhdistäminen olisi helpompaa. Kantalapun reunasta poimitaan "normaalisti" silmukat työhön ja jatketaan kärkiosan tekoa. Kantapäähän jää tuolloin reikä. Kärkiosasta tehtään sen kokoinen kuin tarvetta on ja päätellään normaalin villasukan tavoin.

Miksi kantapäähän tehdään reikä? Jotta kengän saisi kiinnitettyä kiskoon.

Kuvia kengistä näet täältä

Kuvina ohje on helpompi selittää.

Kantalapusta on päätelty keskimmäiset silmukat. Molemmissa reunoissa on kuitenkin 2s säästössä.

Kantalapun reunoilta on poimittu silmukat kärkiosan neulomista varten kuten normaalissakin villasukassa.

Neulomalla sukka yhdistetään ja kantapäähän jää reikä.

Valmiit sukat.