keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Uudet iloiset tankokenkäsukat

Tyttäreni sai uudet tankokengät. Koko kasvoi kahdella senttimetrillä. Se tiesi äidille neuloosinalkua. Uudet tankokenkävillasukat on tehtävä, sillä vanhat eivät enää kunnolla mahdu päälle.

Sukat ovat 7 veljestä -merkkistä kaapin perältä löytynyttä jämälankaa. Iloiset, sanoisinko?

Varsi on tarkoituksella pitkä, jotta sukat suojaavat sääriäkin.
Kenkien pohjassa oleva tangonkiinnitysosa tulee nätisti näkyviin pohjaan jätetystä reiästä.

Ohje löytyy vajaan vuodentakaisesta tekstistäni.

Isoja ja pieniä, mutta jämälangoista tietenkin!

Sukkiin tein mukaan väreihin sopivan heijastimen
 On ihana saada yllättää ihmisiä ja ilahduttaa heitä. Nämä sukkaparit ja heijastin lähtivät samaan kotiin.

Aikuisten sukista lankaa jäi jäljelle jopa tämän verran. Kynä antamassa suuntaa kerän koosta.

Nämä sukat tulivat puolestaan pikkuherralle.

keskiviikko 12. elokuuta 2015

Huomio, kyyhkysjahti alkaa!

Mieheni on innokas metsästäjä. Tänä vuonna tein sekä hänelle, että koirillemme jotain pientä aloituspäivälle (ja tuleville).

Koiramme sai kaulapantaansa kiinnitettävän huomiokankaan. Kyseessä on huomiokankaasta ommeltu putkilo, jonka läpi kaulapanta voidaan pujottaa. Kangasputkilo on leveämpi kuin panta, jolloin se paistaa kaulasta paremmin. Mieheni toivoi tällaista, sillä lämpimänä päivänä koiralle huomioliivin laittaminen olisi todella typerää.

Sisu Lipsanen esittelee uutta huomiotuotettaan
Ompelu oli helppoakin helpompaa, tässä pieni ohje kuvin

Leikkaa kaulapantaan sopiva palanen (itse laskin, että voin kääntää kankaan kolminkertaiseksi), huolittele reunat ja käännä sekä tikkaa putkilon päädyt

Taita kangas kolminkertaiseksi ja neulaa saumapääty huolella. Itse käänsin huolitellut leikkausreunan piiloon, jolloin sain saumasta nätimmän ja kestävämmän.

Kun olet ommellut sauman (itse ompelin myös toisesta reunasta, jotta tulee napakampi), merkitse panta apunasi kohdat, joista ompelet pannalle "kujan". Näin putkilo pysyy paremmin pannan ympärillä paikallaan.

Pujota panta kujaan

Mieheni tilasi puolestaan itselleen uudet "mehtuusukat". Hän kun osti keväällä  u u d e t  kengät, joihin ei tietenkään voi laittaa  v a n h o j a  sukkia. Toivomuksena oli "ohkaisemmat" sukat, joiden alla voi talvella käyttää esimerkiksi ohuita merinovillasukkia. Päädyimme Novitan Nalleen, josta mieluisat väritkin löytyivät.


Sukassa on 14s/puikko. Neuloin alkuun todella löysää 1o1n -resoria 10 kerrosta, jonka jälkeen vaihdoin 2o2n -resoriin. Villasukka on pituudeltaan yli puolen säären. Raidan leveys on 12 kerrosta. Kantapään harmaan osan jälkeen neuloin 56 kerrosta ennen kärkikavennuksia. Teräosassa II ja III -puikoilla neuloin resoria. Mieheni mielestä sukka muotoutuu silloin jalkaan paremmin.

Sukat ovat tässä (jo metsällä käytetyinä, en muistanut/ennättänyt ottaa kuvaa niistä ennen käyttöä)

Tuttinauhoja tulokkaalle

Hyvät ystävämme saivat pienokaisen. Lahjana hänelle tein tuttinauhoja.


sunnuntai 2. elokuuta 2015

Ei pöllömpi kassi - kuljetuspussi tankokengille

Kuten ehkä tiedätte, tyttärelläni oli syntyessään kampurajalat (hänen tarinaansa voitte tutustua Helmiä ja kampuroita -blogissa), joita on hoidettu aktiivisesti syntymästä lähtien. Tällä hetkellä hoidossa on menossa "ylläpitovaihe", jossa hän käyttää nukkuessaan erityisiä tankokenkiä estääkseen virheasentojen uusiutumisen jaloissa. Tämä tarkoittaa elämässämme sitä, että tankokenkiä on kuljetettava mukana siellä, missä itsekin olemme, elleivät ne ole Helmillä jaloissa.

Halusin, että kenkien kuljettaminen olisi mukavaa, niin meille kuin tulevaisuudessa Helmille itselleenkin. Tokihan kenkiä voisi kuljettaa paljaaltaankin, mutta pelko useita satoja maksavien kenkien likaantumisesta tai rähjääntymisestä huoletti minua. Tahtoisin pitää kenkiä mahdollisimman hyvin, sillä ne ovat tärkeät tyttärelleni.

Näistä syistä sain idean ommella kengille säilytys- ja kuljetuspussin. Kankaaksi valikoin paksua puuvillaa, joka kestää kulutusta. Kuviokin löytyi mieleinen, pöllöjä.

Malli on itseni suunnittelema. Kassi on suorakaiteen mallinen ja vaakatasoinen, jossa paino jakautuisi mahdollisimman takaisesti. Pystymallista kassia en halunnut tehdä, sillä silloin Helmin itsensä voisi olla hankala sitä kantaa.

Kengät saa kassiin vasemmasta sivusta, jossa vetoketju sulkuna.

Vetoketju on ns. takkivetoketju.
Erityisen "ylpeä" olen kantokahva-keksinnöstäni. Mietin, miten saisin kantokahvoista sellaiset, että niitä voisi kantaa pienempi ja suurempi ihminen (toisin sanoen, kaksi eri mittaa). Loin kantokahvoille lenkit, joiden avulla voi valita "käsilaukkumallin" tai "olkalaukkumallin".

Olkalaukku

Käsilaukku
Ompelin kahvoiksi pitkän ympyrän, jonka kuvien mukaisesti taittelin pienempien lenkkien läpi. Ompelu meinasi jo tuskastuttaa, sillä jouduin pujottelemaan kaikki paikoilleen jo ennen ompelua. 

Olka/käsihihna kulkee välistä kuten sormikin

Yläsauma ommeltiin viimeiseksi nurjalta puolelta (samalla oli kassin ainoa pitkä sauma).

Epämääräinen selitys, mutta lopputulos tyydyttää. Kassi toimii käyttötarkoituksessaan.

maanantai 22. kesäkuuta 2015

Sukat suruja ja huolia vailla


On inhottavaa, jos surut ja murheet painavat tehden maailmasta synkän ja värittömän. Silloin toivoisi, että olisi joku tai jokin, joka vain söisi murheet ja elämä jatkuisi värikkäänä etteenpäin.

Tällaisiakin syömäreitä on, he ovat huolisyöppöjä.

Vasemmalla Schnulli. Oikeanpuoleinen pikkukaveri tottelee nimeä Enno.

Tyttärelläni näitä kavereita on kaksinkappalein. Ja heidän innoittamanaan päätin neuloa itselleni sukat, jotka ovat huolettomat ja suruvapaat. Ainakin väritykseltään.

Loin Nalle-langasta 12s/puikko ja neuloin ruskea-turkoosilla 2o1n-resorin. Vaihdoin työhön valkean langan ja neuloin sileää neuletta varren. Ennen kantapäätä tein jälleen resoria kuten työn alussa ja päättelin ruskean langan tehden turkoosilla kantapään. Kantapään jälkeen vaihdoin työhön takaisin valkoisen langan, jolla raidoitin teräosaa. Teräosassa I + IV puikot ovat sileää neuletta ja II + III puikot 2o1n -joustinneuletta. Sukkien ollessa sopivat jalkaani, päättelin. Kärkikavennuksen aikana jätin II ja III puikoilta joustinneuleen pois.



Voinen nukkua yöni hyvin, sillä nämä sukat ovat nyt kyllästetyt huolisyöpöillä. Ja mikäpä yötä häiritsisi, jos varpaat vain pysyvät lämpiminä!


lauantai 20. kesäkuuta 2015

Juhannuksen vihreät villasukat

Sanotaan, että Suomen kesä on "lyhyt ja vähäluminen". Tänä vuonna saamme viettää juhannusta hyvin epävakaisessa säässä. Onneksi ei ole niin kylmä kuin viime vuonna (jolloin kävin lenkillä räntäsateessa), mutta vilukissat voivat täysin hyvillä mielin kaivaa villasukat jalkoihinsa.

Neulomani oranssit villasukat (Pitkästä aikaa villasukkia) olivat liian napakat henkiölle, jolle ne suunnittelin lahjoittavani. Tästä syystä sukat palautuivat minulle takaisin ja neuloin uudet sukat. Tällä kertaa keväisen vihreät. Ohje on täysin sama kuin linkin mustissa sukissa.

Juhannuksena sukkien uusi omistaja voi koreilla kilpaa koivujen kanssa sukillaan.


tiistai 21. huhtikuuta 2015

Turkoosit sukat kevääseen

Olen saanut jälleen kipinän neulomiseen. Nyt valmistuivat turkoosit valepalmikoidut sukat. En ollut aikaisemmin tehnyt valepalmikkoa, joten yllätyin sen helppoudesta ja nopeusta. Kuviostakin tuli ihan mukava, vaikka ei silti ole oikean palmiko veroinen.

Nämä sukat ajattelin lahjoittaa eräälle työkaverilleni, jonka tiedän pitävän turkoosista. Toivon vain todella, että ne mahtuvat hälle jalkaan, sukista kun tuli melkoisen napakat. Samalla täytän (jälleen kerran) vuodenvaihteessa FB:ssa kiertäneen "ilahdutuskampanjan" yhden osan.

Käytin sukissa 7 veljestä -lankaa ja loin 10s/puikko. Valepalmikko on jaollinen 5:llä. Tein valepalmikkoa resorina ja varressa on 9 palmikkoa. Kantapään jälkeen tein vielä 9 palmikkoa, kunnes kavensin. Neuloin palmikkoa teräosassa vain puikoilla II ja III, jolloin sain aikaiseksi jalkapohjaan sileän neuleen.



Itse aloitin nurjalla ja lopetin nurjaan, jolloin kuvion saa kulkemaan kauniimmin teräosassa

keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Pitkästä aikaa villasukkia

Kirosin eräässä edellisessä kirjoituksessani kuvioneuleohjetta, jota olen yrittänyt opetella. Nyt sen opin ja voin kertoa, että se on todella helppo. Kuviosta tulee mukava, pikkuisen joustava. Sopii hyvin varsinkin yksivärisiin sukkiin.

Malli, jolla tein. 
Ensimmäisissä sukissa (lankana muutes 7-veljestä, puikot 3,5) loin 10s/puikko. Neuloin 12 kerrosta 2o2n-resoria, kunnes aloitin kuvioinnin. Ennen kuviointia neuloin kaksi kerrosta oikein, jotta kuvio lähtee erottumaan nätimmin varressa. Sopivan varren neulottua tein uudelleen resoria ennen kantapäätä. Teräosassa neuloin I ja IV puikoilla sileää ja II ja III puikoilla kuviota. Kavensin kärjessä nauhakavennuksella. Tuolloin sain pidettyä kuviota mahdollisimman kauan mukana.


Toisissa sukissa neuloin koko varren kuviolla. Ennen kuvion aloitusta tein 3 kerrosta sileää. Sukat ovat muutoin samanlaiset, mutta niissä on kärkikavennus tehty sädekavennuksena.

Sukat ovat oikeasti mustat, mutta muokkailin kuvaa, jotta sukan kuvio erottuisi paremmin.


keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

Vauvan varustelukierre: "Sveitsinlangoista" tunika pienelle

Rakas ystäväni lähetti minulle viime syksynä lankoja pitkien päivien iloksi. Koska tuolloin oli tekeillä kasa joululahjoja, pääsin vasta nyt lankoihin käsiksi. Ensimmäisenä neuloin tyttärelleni, sillä lähetetyn langan määrä rajoitti sekä neuletyön mallia että asian lykkäystä. Emmehän kukaan tahdo, että neuleesta valmistuisi liian pieni.



Lankana käytin Lang Yarns'n Mille Colori Baby -merinolankaa. Langan voi pestä hienopesulla 30 asteessa, joten se sopii hyvin aina kuolaaville lapsille. Lanka on ohkaista (50g = 190m), "epätasaista" ja sitä neulotaan suositusten mukaan 3-3,5 puikoilla. Itse käytin 3 puikkoja.

Ohjeen tunikaan löysin täältä http://www.garnstudio.com/lang/fi/visoppskrift.php?d_nr=b21&d_id=17, mutta kirjoittelen sen vielä tähän allekin.

Tein itse mekon kokoa 68-74 eli n. 6-9kk. Lanka riitti erinomaisesti 1,5 kerää jäi jäljelle, joten jotain pientä pystyisin vielä neulomaan langasta. Mitä se sitten on, se on pohdinnassa.

Ja tällainen tunikasta tuli.
Edestä

Takaa (kyllä, napit ovat hieman hartian puolella)


Ohje (olen hieman muokannut sitä)

  • Luo 156s pyöröpuikoille. Neule neulotaan suljettuna neuleena. Neulo 2,5 cm ainaoikeaa (kannattaa oikeasti neuloa se 2,5cm, itse neuloin erehdyksissäni 1,5cm) ja neulo yksi kerros kokonaan nurjaa (taite, josta mitat otetaan). 
  • Kiinnitä merkkilangat sivuille 78s välein (etu- ja takakappaleen merkiksi). Neulo 3cm sileää. 
  • Kavenna molempien merkkilankojen molemmin puolin 1s. Tee kavennukset 2,5cm välein yhteensä 6x = 132s. Kavenna näin: Neulo, kun ennen merkkilankaa on jäljellä 2s. Nosta 1s neulomatta, neulo 1o ja vedä neulomaton silmukka neulotun yli (= ylivetokavennus). MERKKILANKA, neulo 2o yhteen. 
  • Neulo työtä niin kauan, että työn pituus on n. 28cm. Päätä molempien merkkilankojen molemmin puolin 4 silmukkaa (yhteensä 8 silmukkaa/puoli). Näistä päättelyistä tulee kainalot.
  • Jaa työ kahtia etu- ja takakappaleeksi.
Takakappale:
  • 58 s puikolla. Neulotaan sileänä neuleena, paitsi molemmissa reunoissa neulotaan 4s ainaoikein.
  • Kavenna molemmissa reunoissa 1s. (Neulo 4s ainaoikein, tee ylivetokavennus. Neulo kunnes jäljellä on 6 silmukkaa. Neulo 2o yhteen ja neulo 4s ainaoikein.) = 56 silmukkaa.
  • Neulo tämän jälkeen sileää neuletta niin paljon, että työn mitta on 36 cm.
  • Päätä keskimmäiset 20 silmukkaa ja neulo molemmat olanseudut erikseen. 
  • Päätä vielä kaksi silmukkaa pääntien reunasta = 16s/puoli. Kun työn pituus on 38 cm päätä kaikki silmukat.
  • Neulo toinen olka. 1 krs. oikein nurjalta (taite). Neulo 2,5 sm ja päätä silmukat.
Etukappale:
  • 58s puikoilla. Tee kuten takakappaleessa kavennuksineen. Kun työn mitta on 32cm, päätä keskeltä 12s ja neulo molemmat olat erikseen. Huomioi, että takakappaleen olat ovat erilaiset, joten teet myös etukappaleeseen erilaiset olat.
  • Ei-taitereunainen olka: Päätä joka toisella kerroksella pääntien reunasta 1x2s ja 4x1s =16s. Kun työn mitta on 38cm päätä silmukat.
  • Taitereunainen olka: Neulo ohjeen mukaisesti. Tee olkakappaleesta niin pitkä, että se ylettää takakappaleen taitereunaan ja tee siihen taite. Neulo 2,5cm ja päättele. 
Viimeistely:
  • Päättele langat.
  • Ompele sekä helman että olan taitereunat kiinni nurjalle puolelle.
  • Ompele toisen olan olkasauma.
  • Kiinnitä napit etukappaleen puolelle olkaan ja tee kaksi "lenkkiä" esimerkiksi punomalla tai virkkaamalla. Kiinnitä lenkit takakappaleeseen napinläviksi.

sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Lisää äänenvaimentimia


Edellinen äänenvaimmenin on palvellut meitä nyt pari viikkoa. Se on kuitenkin hieman liian iso ja alkanut nukkaantua. Siispä tartuin puikkoihin ja sunnuntaipuhteena tein uuden. Tällä kertaa ilman huovutusta.

Halusin vaihtelua ja testailin itselleni uutta kuvioneulemallia. Olen nähnyt kyseisellä mallilla tehtyjä sukanvarsia, mutta jostain syystä en vain taida saada samanlaista jälkeä. Muistelen, että sukanvarsissa "rei'itys" on allekain eikä kierrä, kuten minulla. Menen ensi viikolla käymään tyttäreni isomummon luona, joten hän saa luvan opettaa minulle mallin kädestä pitäen.

Tässä kuitenkin ohjetta ja kuvia minun kiertävästä mallistani.


Kuvasta poiketen, olin jostain syystä aloittanut työn tehden ensin langankierron, sitten nurjan ja uudestaan langankierron.. Ilmeisesti tämä "mallinmuutos" sai kuvion kiertämään varressa.
Kuva on otettu isomummon luona käsityölehdestä.

Loin 7 veljestä -langalla puikoille 10+5+10+5 silmukkaa (kuvio on 5:llä jaollinen). Neuloin alkuun kaksi kerrosta 1o 1n -resoria ja aloin sitten kuvioinnin. Kun pituus oli sopiva, päättelin neuleen kahdella 1o 1n -resorilla.

Ja tällainen siitä tuli.




sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Tankokenkien "äänenvaimennin"

Ne ihmiset, jotka tietävät, miltä kuulostaa tankokengillään paukuttava lapsi, ymmärtävät varmasti mistä puhun. Kolina on melkoista lapsen touhuillessa. Siksipä tartuin puikkoihin ja tuotin hieman "äänenvaimenninta" tyttäreni kenkiin.

Tanko osaa kolista ikävästi jalkoja liikutellessa
Tarvitset puikot nro 6, huopuvaa Joki-lankaa ja aikaa. Loin (lonkalta heitettynä) 10s/puikko ja neuloin sileällä neuleella putken, jonka pituus ennen huovutusta oli n. 30 cm.

Putkeen kirjailin huopuvalla langalla tyttäreni nimen (toki erilaisia kuvioitakin voisi tehdä). Harsin putkilon sisään muovipussin ja tämän jälkeen työnsin putkilon koneeseen. Ensin hellävaraisella tunnin ohjelmalla (n. 35 astetta) ja päälle vielä 20 minuutin pikaohjelmalla (40 astetta) sain huopumisen aikaiseksi.

Huovutus onnistui, mutta olisin voinut tehdä hieman kapeamman (ehkä 8-9s/puikko) ja hieman lyhyemmän putkilon. Ehkäpä neulon toisen vielä vaihtokappaleeksi.

Neulottu. Muovipussitettu.

Huovutettu.

Käytössä.
Ja korvat, huonekalut sekä parketit kiittävät!

tiistai 3. helmikuuta 2015

Tankokenkävillasukat tuunattuina sopiviksi

Tyttäreni sai vihdoin tankokengät ja äiti pääsi neulomaan sukkia uusiksi. Ohje, jonka mukaan aikaisemmat sukat neuloin, oli ilmeisesti tehty toisenlaisille kengille.. tai tämä äiti on tulkinnut ohjeen väärin.

Nyt olen kuitenkin tuunannut sukkia uudestaan. Purin teräosan kantalappuun asti. Uudessa mallissa kantapää neulotaan normaalisti. Kantapään jälkeen poimitaan teräosan silmukat ja neuloin ensimmäisen kerroksen normaalisti. Seuraavan kerroksen jälkeen aloin neuloa kärkiosaa tasona. Kun terä on sopivan mittainen, vaihdoin takaisin neljälle puikolle ja tein kavennukset. Ei siis hankalaa laisinkaan.

Kuvina vielä sama.
Sivulta sukka näyttää täysin normaalilta

Kantapään jälkeen pohjassa on kuitenkin "halkio"

Kas näin. Tasona neulottua teräosaa

Ja näin se istuu tankokengän päälle. Tangon ja kengän kiinnitysosa pohjassa.

Valmis sukka

Kokonainen ohje sukkiin (Sopii Comfoot blue -kenkiin, kengän pohja 9cm)

Lankana Novitan Nalle.

Luo 12s/puikko. Neulo joustinneuletta n. 10cm. Neulo vahvistettu kantapää normaalisti. Poimi kantalapun silmukat ja neulo ensimmäinen terän kerros. Tähän asti sukkaa on neulottu kuten mitä tahansa sukkaa. 
Aloita neulominen tasona. Kerroksen vaihtumiskohta edelleen I ja IV puikkojen välissä (eli kun pääset IV puikon loppuun, käännät työn ja neulot nurjalla takaisin I puikon alkuun). Tee neuloessasi kiilakavennukset I puikon lopussa ja IV puikon alussa, kuten normaalissakin villasukassa tekisit. Kun olet neulonut kantapäästä laskettuna n. 7cm (minulla 24 kerrosta), jatka neuletta suljettuna neuleena. Neulo kaksi kerrosta. Aloita kärkikavennus. Itse olen käyttänyt leveää nauhakavennusta. Sukka on valmis. Sukan mitta kantapäästä varpaisiin on n. 11 cm (eli pari senttiä enemmän kuin kengän pohjan mitta).

Tankokenkä sukkia neulottaessa "suuri/leveä" koko tehdään silmukkamäärällä. Teräosan pituuteen vaikuttaa puolestaan kengän ulkomitta. Sukan teräosasta ei siis tarvitse tehdä ylimalkaisen pitkää, kun huolehtii, että silmukoita on riittävästi sukan leveyteen.

torstai 22. tammikuuta 2015

Tankokenkävillasukat

Odotusaikana pähkäilin paljon, minkälaiset sukat lapsellemme neulon. Saimme jo raskausaikana tietää lapsellamme olevan kampurajalat. Jalat itsessään eivät tuo haastetta, samanlaiset sukathan jalkoihin kuin jalkoihin laitetaan, ongelmaksi muodostui kuitenkin jalkojen pitäminen lämpimänä erityisten tankokenkien alla. Tankokenkien sisään laitettavan sukan kun tulee olla saumaton, ohut, kuvioton, jarruton... todella hankalia löytää! Ja villasukka ei ole oikein toimiva tuolloin. Itse en ainakaan osaisi neuloa niin tyköistuvia sukkia.

Facebookista on joskus hyötyäkin. Kampurajalkaisten ryhmästä löysin ohjeen, jota olin kaivannut. Sukat tankokenkiin. Sukat ovat siitä spesiaalit, että ne laitetaan kenkien päälle. Ensimmäiset ovat nyt valmiit. Tahdonkin kiittää sitä ihanaa isoäitiä, joka sukan oli suunnitellut ja ohjetta kirjoittanut. Kaikki kunnia sukista sinulle.

Koska ohjetta jaetaan sivulla avoimesti, uskaltaudun kirjoittamaan sen nyt tähän ylös.

Itse käytin Nalle-lankaa. Loin 12s/puikko ja neuloin vartta joustinneuleella n. 10cm. Varren jälkeen aloitetaan kantapään teko normaalisti. Kun kantalappu on neulottu, ei sitä kavennetta vaan silmukat päätellään. Jätin kuitenkin kantalapun molemmista reunoista päättelemättä 2s, jotta neuleen yhdistäminen olisi helpompaa. Kantalapun reunasta poimitaan "normaalisti" silmukat työhön ja jatketaan kärkiosan tekoa. Kantapäähän jää tuolloin reikä. Kärkiosasta tehtään sen kokoinen kuin tarvetta on ja päätellään normaalin villasukan tavoin.

Miksi kantapäähän tehdään reikä? Jotta kengän saisi kiinnitettyä kiskoon.

Kuvia kengistä näet täältä

Kuvina ohje on helpompi selittää.

Kantalapusta on päätelty keskimmäiset silmukat. Molemmissa reunoissa on kuitenkin 2s säästössä.

Kantalapun reunoilta on poimittu silmukat kärkiosan neulomista varten kuten normaalissakin villasukassa.

Neulomalla sukka yhdistetään ja kantapäähän jää reikä.

Valmiit sukat.